Wat te doen bij inbraak?

Jänner 24, 2022
Hoe reageer je op een inbraak?

Je neemt alle mogelijke veiligheidsmaatregelen om jezelf, je gezin en je bezittingen te beschermen tegen inbraak en geweld. Toch heb je nooit 100% zekerheid, en ben je één van de ongelukkigen die het slachtoffer wordt van een inbraak. En dan? Hoe reageer je op een inbraak? 

Na een woninginbraak zit je in een emotionele achtbaan: Je voelt je bedrogen, verdrietig, kwaad, machteloos. Helder nadenken met al deze emoties is een uitdaging. Juist daarom hebben wij voor jou een checklist gemaakt: Tips over hoe te handelen tijdens en na een inbraak. 

In basis zijn er drie mogelijke situaties: 

  • Je staat oog in oog met een inbreker 
  • Je denkt dat er een inbreker in huis is 
  • Je ontdekt dat er ingebroken is 
GEVAL 1 - OOG IN OOG MET DE INBREKER

SITUATIE 1: JE STAAT OOG IN OOG MET EEN INBREKER.

In het ergste geval staat de inbreker ineens voor je neus. Natuurlijk schrik je van dit onverwachte bezoek, en waarschijnlijk schrikken de inbrekers ook zodat ze meteen vluchten. Hou ze niet tegen, maar geef intussen je ogen en oren goed de kost: onthoud details over het uiterlijk, manier van lopen, tatoeages etc. Daarnaast is goed om te letten op hun spraak: Spreken ze Nederlands? Hebben ze een Nederlands (Bijvoorbeeld Fries, Achterhoeks, Limburgs) accent? Of hebben ze een buitenlands accent? Dit zijn gegevens die voor de politie van groot belang kunnen zijn. 

Maar als het professionals zijn, dan zal een directe confrontatie hen beslist niet afschrikken. Misschien hadden ze een confrontatie gepland om op een snelle manier toegang te krijgen tot de waardevolle spullen in huis. 

Als de inbrekers kostbaarheden van je eisen, de code of sleutels van je kluis: Verzet je niet en geef de inbrekers wat ze willen. Ga beslist niet de held uithangen! 

Volg de instructies van de inbrekers, blijf kalm en observeer: Hoe zien de daders eruit (baard, bril, lang, kort, slank, dik etc.), welke kleding dragen ze, spreken ze Nederlands of een andere taal? Is het een man of een vrouw? Elke kleine hint kan later nuttig zijn voor de politie. 

De daders verlaten ongehinderd je huis en je blijft geschokt achter. Bel direct de politie en laat je huis zoals het is: Ruim niets op, veeg niets af en loop niet heen en weer op de plaats waar de inbrekers gelopen hebben. Dit alles om te voorkomen dat je sporen wist. Denk maar eens aan voetafdrukken, vingerafdrukken en DNA.  

Probeer rustig te ademen, drink een glas water (of iets sterkers…), bel iemand die je vertrouwt en, als je alleen woont, vraag hem of haar direct te komen zodat je niet alleen bent. 

GEVAL 2 - JE GELOOFT DAT ER INBRAAK IN HUIS ZIJN

SITUATIE 2: JE DENKT DAT ER EEN INBREKER IN HUIS IS.

Je ligt lekker te slapen, en plotseling begin je te beseffen dat je allerlei geluiden hoort die je niet kunt plaatsen. Is er iemand in huis?  

Als het mogelijk is, ga je naar buiten en zoek je hulp bij de buren. Als je dat niet durft, of als dat niet mogelijk is, sluit je jezelf op in de badkamer en bel je de politie. 

Of je komt net thuis, doet de lichten aan en gooit je jas op de bank. Plotseling besef je dat het huis er anders uitziet dan het moment dat je vanmorgen wegging. Er is iets mis! Je krijgt het benauwde gevoel dat je niet alleen bent… 

Breng allereerst jezelf in veiligheid. Indien mogelijk ga ogenblikkelijk weer naar buiten, bel aan bij de buren voor hulp. Bel direct de politie! 

Kijk naar buiten en probeer te ontdekken of er misschien een auto in de straat staat die je niet kent, misschien met de chauffeur van de inbreker. Geef het kenteken door aan de politie. 

Probeer in alle gevallen kalm te blijven en ga nóóit de held uithangen. Het is het risico niet waard! 

GEVAL 3 - U DETECTEERT EEN INBRAAK

SITUATIE 3: JE ONTDEKT DAT ER INGEBROKEN IS

Na een lang weekend aan zee, kom je zondagavond laat thuis en ontdek je dat je hele huis overhoop is gehaald. De achterdeur is opengebroken en de inbrekers hadden ruim de tijd om het huis te doorzoeken en alles van waarde mee te nemen. 

Blijf rustig en bel allereerst de politie. Bel daarna iemand die je volledig vertrouwd en vraag hem of haar om direct te komen. Je bent zelf waarschijnlijk niet meer in staat om helder te denken, dus heb je direct iemand nodig die dingen voor je kan regelen en organiseren. 

WAT TE DOEN NÁ DE WONINGINBRAAK?

Het maakt niet uit in welke situatie je de inbraak aangetroffen hebt. Na de inbraak, als jezelf en je gezin veilig zijn, moet je aan de volgende zaken denken: 

  • Laat alles zoals het is. Dit geldt voor elke inbraak, ongeacht hoe deze werd gepleegd, op welk tijdstip, en of je aanwezig was of niet. De politie kan niets doen met een schone en opgeruimde plaats delict, daarbij gaan waardevolle sporen verloren zoals vezels van kleding, huidschilfers, haar, vingerafdrukken, etc. 
  • Pas als de politie aanwezig is, ga je samen met een agent je huis doorzoeken om vast te stellen hoe de inbrekers in eerste instantie binnen zijn gekomen, of er sporen van inbraak zijn, waar er schade is, wat er is vernield, wat er is gestolen etc. 
  • Je mag pas beginnen met opruimen nadat de politie de nodige foto's heeft gemaakt en/of het bewijs veilig is gesteld. Vraag altijd toestemming van de politie of je kunt beginnen met opruimen en schoonmaken. Tip: Sommige verzekeringen vergoeden een schoonmaak- en opruimservice. 
  • Nadat het forensisch onderzoek is afgerond, is het belangrijk om ook zelf foto’s te maken, zodat je bewijs hebt hoe je je huis na de inbraak aangetroffen hebt: Omgegooide voorwerpen, doorzochte lades, sporen van inbraak op de deur etc. Deze foto's zijn van belang voor de verzekering, zodat de schade kan worden vastgesteld of een passende schadeafhandeling voorgesteld kan worden. 
  • Als je creditcards, bankpassen zijn gestolen, laat deze dan direct blokkeren. Bel hiervoor zo snel mogelijk het noodnummer van je bank, of bel ICS (centraal noodnummer voor veel creditcards) op nummer: (020) 66 00 611. Hoe sneller je belt, hoe minder schade de inbrekers aan kunnen richten met jouw pas.  
  • Gestolen paspoorten en identiteitskaarten moet je, in verband met identiteitsdiefstal, zo snel mogelijk melden bij het gemeentehuis.  
  • Is je mobiel, laptop of tablet gestolen? Probeer via ‘Find my…’ de locatie van deze apparaten te vinden, en geef dit direct door aan de politie. 
  • Maak een lijst van alle gestolen spullen en kostbaarheden. Je hebt misschien een lijst met waardevolle spullen, inclusief foto's, wat natuurlijk heel handig is. Het dient als bewijs van je waardevolle spullen (horloges, juwelen, elektronische apparaten, muntenverzameling, enz.) en stelt je in staat om te bepalen wat er daadwerkelijk is gestolen. De politie kan de lijst mogelijk gebruiken om de gestolen spullen op te sporen. Hoe meer details bekend zijn (merken, fabrikanten, speciale merken, aankoopbewijs), hoe beter. Ook is dit van groot belang voor de verzekering. 
  • Breng zo snel mogelijk je verzekeringsmaatschappij op de hoogte, beschrijf de gang van zaken en overhandig kopieën van de lijst met gestolen goederen, foto's, enz. De inboedelverzekering dekt de opgelopen schade, tenzij grove nalatigheid kan worden bewezen (balkondeur opengelaten, voordeur niet op slot, enz.). Als dit het geval is, wordt keert de verzekering een lager bedrag uit, of is de schade helemaal niet gedekt. 
  • Bij schade aan het gebouw zelf kan de verzekering een taxateur/deskundige inschakelen. Je bent verplicht om hieraan mee te werken. 
  • Als je vermoedt dat de inbrekers een poging hebben ondernomen, maar is mislukt, is het jouw eigen beslissing om het incident te melden. Ook als er niets gestolen is, maar de voordeur is wel beschadigt, dan zal de verzekering dit waarschijnlijk ook dekken. 
  • Controleer alle aanwezige veiligheidsmaatregelen en implementeer eventueel aanvullende veiligheidsmaatregelen. Helaas komt het voor dat inbrekers weer terugkomen. Deze eerste inbraak was alleen maar om een overzicht van de veiligheidsmaatregelen te krijgen.

Een niet te onderschatten aspect bij inbraak is de psychische schade van de slachtoffers. De schok van de inbraak zelf is meestal na een paar dagen weg, maar het gevoel van veiligheid is verdwenen en kan leiden tot angst- en slaapstoornissen.  
Zoek professionele hulp om dit te verwerken. Praten over het incident, met familie, vrienden of een professional, zal je helpen je angsten weer onder controle te krijgen. 

Tip: Investeer in nieuwe beveiligingsapparatuur om van je huis weer een veilige plek te maken. Een plek waar weer kunt ontspannen zonder bang te zijn voor een nieuwe inbraak. 

Vraag buren om voor uw eigendom te zorgen - maak de brievenbus leeg, zet de vuilnisbakken op de gebruikelijke tijd buiten, enz. Het huis moet bewoond lijken, zelfs als de eigenaren op vakantie zijn. Vermijd hints dat ze niet aanwezig zijn (pas op voor Facebook-berichten).

Veilige verlichting

Inbrekers houden van het donker, teveel licht verstoort hun werk. Installeer voldoende verlichting bij de entree en oprit en ook in de tuin. De ruimtes worden fel verlicht door bewegingsmelders en bieden geen toevluchtsoord voor inbrekers.

Met timers kunt u lampen, zonwering, televisies etc. programmeren en zo doen alsof er iemand thuis is. Het home sweet home moet bewoond lijken, niet stil en verlaten.

Hoe het pand te betreden?

Niet iedereen wil zich barricaderen achter een sterke muur, maar toch raden we een veilige schutting of heg aan die het terrein omsluit. Hoe meer er te overwinnen is, hoe moeilijker het doelwit voor een inbraak wordt. Als je huis vrij toegankelijk is, dan is het helaas niet alleen voor jou.

Bestellen in de tuin/terras

Het kan vervelend zijn om elke dag ladders, tuinmeubelen etc. op te bergen. Blijven ze echter staan, eventueel nog leunend tegen een raam, dan zijn ze ideale instaphulpmiddelen voor de bovenverdiepingen.

Rust ramen en deuren uit met veiligheidssloten

Vraag een professional welk slot voor u het meest logisch is. Veiligheidsbeslag, cilinderslotdeksels, enz. maken de sloten sterker.

Ramen van veiligheidsglas bieden een hoge mate van weerstand en gaan niet zomaar kapot.

Alarm- en inbraakalarmsystemen

Er is een breed scala aan alarm- en inbraakalarmsystemen. Zo zijn er alarmsystemen met aansluiting op een alarmcentrale/servicecentrale en alarmsystemen zonder aansluiting. Bij alarminstallaties zonder aansluiting wordt een knipperlicht of een signaaltoon geactiveerd. Een alarmsysteem met activering is een effectievere bescherming tegen indringers, omdat het servicecentrum kennis neemt van elk alarm en dienovereenkomstig reageert.

Cameradummies worden herkend door professionele inbrekers, opportunistische dieven kunnen zich onzeker voelen en opgeven voor hun bedoelingen.

Houd er rekening mee dat de bewakingscamera alleen uw eigen eigendommen mag bewaken.

Laat deze veiligheidsvoorzieningen installeren door een specialist, hij kent de wettelijke voorschriften en weet waar de juiste plaats is, etc.

Aankoop van een kluis


Documenten (geboorte- of huwelijksakten, burgerschapscontracten, certificaten, paspoorten, contracten, enz.) en kostbaarheden (sieraden, contant geld, muntenverzameling, elektronische apparaten, enz.) kunnen het beste worden bewaard in een gecertificeerde kluis.

Een niet-gecertificeerde kluis heeft geen beveiligingsniveau en kan alleen worden verzekerd bij de verzekeringsmaatschappij.

Geteste of gecertificeerde kluizen ondergaan daarentegen een reeks tests die moeten voldoen aan criteria die in heel Europa zijn vastgesteld. Onafhankelijke testinstituten - ESSA, VDS, etc. - voeren deze certificeringen uit en de kluizen worden ingedeeld in veiligheidsklassen.

De kluis is getest met inbraakgereedschap (mechanisch, elektrisch en thermisch gereedschap). Hoe langer het duurt voordat in een kluis wordt ingebroken, hoe hoger het weerstandsniveau en het beveiligingsniveau. We geven bewust geen tijden op, zodat inbrekers geen informatie hebben over wat ze kunnen verwachten. In plaats daarvan wordt het weerstandseenheden genoemd (RU = Resistant Units).

Voorbeelden:

Een klasse EN 0 kluis is bijvoorbeeld dubbelwandig, heeft een getest klasse 1 slot en gegarandeerde weerstandseenheden 30/30 RU. In Oostenrijk particulier verzekerd tot € 20.000 en zakelijk tot € 10.000. Particulier verzekerd in Duitsland tot € 40.000 en zakelijk tot € 10.000,-.

Een klasse EN IV kluis is meerwandig en heeft een speciale vulling aan alle kanten, heeft 2 geteste klasse B sloten volgens EN 1300 en gegarandeerde weerstandseenheden van 120/180 RU. In AT en DE particulier verzekerd tot € 400.000,-, zakelijk tot € 150.000,-.

Het beveiligingsniveau van de kluis is dus bepalend voor de verzekerde waarden. (De vermelde maximale verzekerde bedragen zijn niet-bindende informatie - elke verzekeringsmaatschappij reageert enigszins anders, dus het is belangrijk om contact op te nemen met de verzekeringsmaatschappij voordat u een kluis koopt en om duidelijk te maken welke waarden verzekerd moeten zijn).

Een gecertificeerde kluis heeft een testplaat in de kluis die informatie geeft over het testinstituut, het beveiligingsniveau, enz.

Als u veel waarde hecht aan brandveilige accommodatie, dan heeft u een brandveilige kluis nodig. Brandbeveiliging heeft niets te maken met inbraakbeveiliging, maar is gecertificeerd in aparte testen. De kluizen worden geleverd in speciale brandwerende ovens en worden blootgesteld aan hoge temperaturen, de interne temperatuur mag een bepaald niveau niet overschrijden.

EN HOE NU VERDER?

Om het de inbrekers in de toekomst zo lastig mogelijk te maken, kun je een aantal snelle en doeltreffende maatregelen treffen. Hoe lastiger het voor de inbrekers is, hoe sneller ze zullen besluiten om elders hun geluk te beproeven! 

We kunnen de maatregelen grofweg verdelen in twee categorieën: 

  • Voorkomen dat de inbrekers je huis binnen kunnen dringen 
  • Je waardevolle spullen veilig opbergen in een gecertificeerde, inbraakwerende kluis. 

VOORKOM DAT DE INBREKERS JE HUIS BINNEN KUNNEN DRINGEN

Algemene regel is: Vraag je buren om je huis in de gaten te houden. Niet alleen als je op vakantie bent, maar ook op gewone werkdagen. Tijdens de vakantieperiode is het belangrijk om regelmatig je brievenbus te legen, de vuilnisbakken buiten te zetten en het huis te verlichten. Het huis moet bewoond lijken.  

  • Social Media
    Inbrekers zijn slim, en doen vaak veel onderzoek. Eenmaal gefocust op jouw huis, wachten ze tot eer een bericht op je Facebook verschijnt dat je aangekomen bent op je vakantiebestemming. Je huis is dus verlaten, en kunnen de inbrekers hun slag slaan. 
  • Veilige verlichting
    Inbrekers houden van het donker, te veel licht verstoort hun werk. Installeer voldoende verlichting. Niet alleen bij de oprit maar ook in de tuin zelf. De ruimtes worden fel verlicht door bewegingsmelders en zijn een ramp voor inbrekers. Met timers kun je lampen, buitenverlichting, zonwering etc. programmeren en zo doen alsof er iemand thuis is. Het huis moet bewoond lijken, niet stil en verlaten. 
  • Je tuin beveiligen
    Niet iedereen wil achter een hoge muur wonen, maar toch raden we een veilige schutting of heg aan die het terrein omsluit. Hoe meer obstakels, hoe moeilijker een inbraak wordt.  
  • Gereedschappen, tuinstoelen en ladders
    Het kan vervelend zijn om elke dag ladders, tuinmeubelen etc. op te bergen. Maar blijven ze echter staan, dan zijn dit ideale hulpmiddelen voor de inbrekers. 
  • Installeer veiligheidssloten
    Vraag een professional om robuuste veiligheidssloten te installeren. Ramen van veiligheidsglas bieden een hoge mate van weerstand en gaan niet zomaar kapot. 
  • Alarmsystemen
    Er is een breed scala aan inbraakalarmsystemen beschikbaar. Zo zijn er alarmsystemen met directe aansluiting op een alarmcentrale en alarmsystemen zonder aansluiting. 
    Bij alarminstallaties zonder aansluiting wordt een zwaailicht en een sirene geactiveerd. Dit kan de inbrekers afschrikken, en de buren alarmeren. 
    Een alarmsysteem wat aangesloten is bij een alarmcentrale is een effectievere bescherming tegen indringers, omdat de alarmcentrale direct de politie zal bellen en meestal zelf ook ter plekke verschijnen om te kijken wat er aan de hand is. 

De meeste alarmsystemen ondersteunen camera’s om de omgeving op afstand te kunnen controleren. Houd er rekening mee dat de bewakingscamera’s alleen jouw eigen huis en terrein mogen filmen. Laat deze veiligheidsvoorzieningen installeren door een specialist, hij kent de wettelijke voorschriften en weet wat de juiste plek is. 

TIP: Professionals herkennen snel camera-dummy’s, en zullen zich hier niets van aantrekken. Gelegenheidsdieven daarentegen zullen zich bedreigd voelen en de inbraakpoging meestal direct opgeven.  

WAARDEVOLLE SPULLEN VEILIG OPBERGEN IN EEN GECERTIFICEERDE KLUIS

Mochten de inbrekers, ondanks alle extreme voorzorgsmaatregelen, toch je huis binnendringen, dan kun je ervan uitgaan dat het professionals zijn. Deze zijn niet geïnteresseerd in je televisie of je laptop. Deze inbrekers gaan voor het grote werk: Contant geld, je muntenverzameling, je sieraden, horloges en andere kostbaarheden. 

Om een laatste, onneembare, barrière op te werpen kun je overwegen om een gecertificeerde, inbraakwerende kluis aan te schaffen. Dit heeft een groot aantal voordelen: 

  • Verkrijgbaar in verschillende formaten, zodat je alle kostbaarheden veilig op kunt bergen. 
  • Een gecertificeerde kluis is getest op inbraakwerendheid. Zonder speciaal gereedschap is het onmogelijk om de kluis te openen. En met speciaal gereedschap zal dit veel en veel te lang duren, als het al mogelijk is. Reden genoeg voor de inbrekers om op te geven en maar eens bij de buren te gaan kijken. 
  • Je verzekeringsmaatschappij zal al je kostbaarheden zonder problemen verzekeren, mits deze opgeborgen zijn in je gecertificeerde kluis. De maximaal te verzekeren waarde hangt af van het niveau van het certificaat. 
  • Een inbraakwerende kluis kan ook gecombineerd worden met brandbescherming, tot maximaal 120 minuten. Dus ook al brandt je hele huis af, je kluis blijft staan en de inhoud blijft intact. 

Als je meer wilt weten over de mate van inbraakwerendheid van een gecertificeerde kluis, kun je hier meer informatie vinden: EN1143-1 Inbraakcertificering 

Inbraakwerende kluizen zijn beschikbaar in verschillende maten, beveiligingsniveaus en prijsklassen. Om een idee te krijgen kun je hier even een blik werpen op ons assortiment inbraakwerende kluizen. 

OVERZICHT

  1. Maak het inbrekers niet gemakkelijk en bescherm uw huis met elektronische en mechanische beveiligingsapparatuur.
  2. Wees niet onvoorzichtig bij het verlaten van het huis - sluit het huis, sluit ramen, berg toegangshulpmiddelen op, enz..
  3. Mocht er onverhoopt toch een inbraak zijn geweest, dan moet het volgende in acht worden genomen:
    breng jezelf nooit in gevaar
    waarschuw de politie
    verander niets op de plaats delict
    Beschrijf zo mogelijk de dader/vluchtauto,
    maak een lijst met gestolen goederen en
    neem contact op met uw verzekeringsmaatschappij
    zoek professionele hulp als je angstig bent door de inbraak en overweeg om aanvullende beveiligingsmaatregelen te nemen
    OVERZICHT

    HEB JE NOG VRAGEN?

    Voor het beveiligen van al je waardevolle spullen moet je niet over één nacht ijs gaan. Een inbraak komt altijd onverwacht en dus ga je spijt krijgen dat je niet eerder actie ondernomen hebt om je waardevolle spullen beter te beschermen. 

    De specialisten van Rottner Kluizen staan voor je klaar om je te adviseren zodat jij de juiste keuze kunt maken. En niet alleen vóór- en tijdens je aankoop, maar ook daarna kun je nog steeds rekenen op de specialisten van Rottner Kluizen

    Aarzel niet om contact op te nemen via mail of telefoon!