Vereniging Geld- en Waardeberging


Rottner Tresor  is lid van de Vereniging Geld- en Waardeberging (VGW), de brancheorganisatie van fabrikanten en importeurs van brand- en inbraakwerende kasten en aanverwante producten alsmede overige geld- en waardebergingssystemen, cash handling en cashmanagementsystemen.

Speciaal voor klanten en verzekeraars ontwikkelde de VGW dree speciale informatiekaarten. Een duidelijk overzicht over de opbouw van indicatie waardeberging, brandwerendheid en verschillende certificeringen. 

VGW heeft daarom een aantal praktische hulpmiddelen gemaakt die kort en duidelijk uitleggen waar op te letten bij de aanschaf van een kluis. Bekijk deze film ter introductie.

https://www.youtube.com/watch?v=qKa_CaRpj74&feature=emb_title

De Kaart Kluizenkiezer voor het kiezen van de juiste kluis in 6 stappen:

INBRAAKWEREND


Een gecertificeerde kluis is gebouwd volgens een van te voren afgesproken standaard en is getest door een onafhankelijke, geaccrediteerd instituut voor het testen en certificeren.

EN 14450 en EN 1143-1 zijn de Europese normen voor certificering van inbraakwerende kluizen.

De normen zijn onderverdeeld in klasse waarmee de mate van inbraakwerendheid wordt weergegeven. Aan de gecertificeerde kluizen met deze normeringen is ook een indicatie waardeberging gekoppeld. Deze kaart geeft een duidelijk overzicht van de verschillende normeringen en de daarbij behorende dekkingsadviezen van verzekeraars.

De onderstaande dekkingen zijn indicatief. Overleg dit altijd eerst met uw verzekeringsmaatschappij!

BRANDWEREND


Een brandwerende kluis biedt bescherming tegen de hitte gedurende een bepaalde tijd voor papier ( P) en digitale datadragers (DIS). Daarom is de inhoud van de kluis belangrijk. Papier beschadigd bij een hitte van 170 graden Celsius maar data dragers al bij 55 graden Celsius

Onafhankelijke testinstituten voeren verschillende testen uit op kluizen om de brandwerendheid te meten. De kluizen worden gedurende 30, 60 tot 120 minuten blootgesteld aan een temperatuur van 1.090C°. De binnen tempratuur mag na deze test niet boven de 170 graden Celsius zijn gekomen. Het testresultaat van de blootstelling aan hitte wordt voor papier aangegeven met LFS 30P, LFS 60P, LFS 120P ( voor papier)  en 60 DIS, 120 DIS (voor digitale datadragers). Er kan ook een brandvaltest uitgevoerd worden (val van 9,15 meter).

Voor datakluizen zijn er ook zwaardere testen omdat data dragers gevoeliger zijn voor warmte als papier. Bij deze testen mag de binnentemperatuur na een bepaalde tijd niet hoger zijn dan 55 graden.

Zie onderstaande kaart van verschillende normeringen en de bijhorende testen: