Hoe monteer/veranker ik mijn kluis?

Uw nieuwe kluis, meubelkluis of wapenkluis moet stevig geplaatst worden en mag nooit omvallen.

Een goed geïnstalleerde kluis kan bij een inbraak niet zomaar worden weggevoerd - te veel moeite schrikt de inbreker af en hij zal vluchten.

De verankering van niet-geteste kluizen moet vooraf worden afgesproken met de verzekeringsmaatschappij.

Tresorverankerung

HOUD ER REKENING MEE DAT:

Volgens de Europese Norm EN 14450 en EN 1143-1 dienen alle gecertificeerde kluizen tot 1000 kg deugdelijk verankerd te worden in een betonvloer of in een vast onderdeel (beton).

TheVeel kluizen vallen in deze categorie omdat ze onder deze gewichtsklasse vallen.


ONZE TIP

Zorg dat voor de aanschaf van een kluis/wapenkast alle vragen over de verankering en plaatsing duidelijk zijn zodat u achteraf niet voor onaangename verrassingen komt te staan!

Verankering voor gecertificeerde kluizen volgens EN1143-1

IN PRINCIPE ZIJN DRIE BEVESTIGINGSMOGELIJKHEDEN ONDERSCHEIDEN


 • Ankeren op de grond
 • Bevestiging aan de muur
 • Muur in de kluis

Ankeren in de grond

 • Controleer de staat/draagkracht van de ondervloer - hoe is de ondervloer (dekvloer) opgebouwd. De verankering dient plaats te vinden in een betonnen vloer voor een stevig en stabiel houvast. Verankering in de dekvloer is niet voldoende!
 • Controleer of er geen leidingen / vloerverwarming aanwezig zijn onder de plaats waar de kluis verankerd moet worden
 • Zorg ervoor dat het vlak is opgesteld (op één niveau), een plint moet mogelijk worden uitgesneden of verwijderd om de meest veilige stand te garanderen.

VLOER:

Icon Verankerung im Boden
Bodenaufbau

Anchoring in the wall

 • De achterwandverankering dient te gebeuren in een vast onderdeel (beton). Brandwerende kasten (LFS60P) mogen NIET in de muur verankerd worden (achterwand) anders verliest de kluis zijn brandwerende werking en is de brandbescherming niet van toepassing. )
 • Deze brandkasten zij voorzien van verankeringsgaten aan de onderkant. Ga nooit zelf extra gaten boren in de achterkant.
Icon Verankerung in der Rückwand

METSELWERK

Geteste en gecertificeerde kluizen volgens Europese Norm EN 1143-1 moeten aan alle zijden worden omhuld met minimaal 10 cm beton.

Tresor einmauern

Kluizen zonder certificering volgens EN1143-1

WAT IS BELANGRIJK?


Als u kiest voor een kluis die niet volgens EN1143-1-gekeurd en gecertificeerd is, neem dan contact op met uw verzekeringsmaatschappij over de verankering van uw kluis. Zij zullen u ook informeren over het maximaal verzekerde bedrag/dekkingsadvies.

 • Wilt u de kluis verankeren in een meubel, dan kiest u voor een kast, een ladekast of een bureau. Als u de kluis er gewoon in doet en niet vastmaakt, kan deze er natuurlijk gemakkelijk uitgehaald worden bij een inbraak. Als hij vastgeschroefd is, kost het meer moeite om hem te verwijderen. Zorg ervoor dat het gekozen meubel de juiste maat / stabiliteit heeft.
 • Plaats de kluis zo dat u er gemakkelijk bij kunt (plaats hem bijvoorbeeld niet op de bovenste plank zodat u geen kruk/ladder nodig heeft om erbij te kunnen).
 • Afhankelijk van het model vindt u gaten aan de achterkant of de onderkant. Bij niet-gekeurde kluizen wordt ook het verankeringsmateriaal voor vaste bouwdelen meegeleverd, zodat u ze vakkundig en veilig kunt monteren.

Kluis installeren tijdens de bouw.

PLAN TEGELIJKERTIJD DE KLUISINSTALLATIE


Het ideale geval is wanneer u bij de bouw van het huis ook de kluisinstallatie plant. Zo vindt u gegarandeerd de juiste kluis & installatielocatie en kunt u er rekening mee houden dat de kluis direct verankerd is in een solide onderdeel.

U kent de staat van uw muren en vloeren, u weet waar alle belangrijke leidingen (elektriciteit, water, enz.) zijn gelegd.

Houd rekening met vloerverwarming of andere belangrijke leidingen (elektriciteit, water...) Ook het gewicht van de kluis speelt een rol. Let op het draagvermogen van de ondergrond. Vraag een advies van een specialist voordat u grote schade veroorzaakt door het installeren van een kluis

Afhankelijk van het model worden de gaten in de bodem en/of achterwand doorgeboord of voorgeboord. Vloerverankering is standaard bij alle kluizen. Veel modellen hebben doorboorde of voorgeboorde gaten in de achterwand. Boor niet zelf gaten, dit zal de veiligheid van de kluis aantasten en de kwaliteit ervan verminderen. Boren in de kluis mag alleen worden uitgevoerd door gekwalificeerd personeel! Als u niet zeker bent, neem dan contact op met uw kluisdealer/verkoper. Bewaar uw bouwdocumenten op een veilige plaats, ze bieden waardevolle hulp bij latere installaties.

OVEREENKOMST INCLUSIEF MONTAGESERVICE

Heeft u hulp nodig bij het verankeren, dan helpen onze professionals u graag verder. Na de fabrikantconforme verankering wordt een conformiteitsverklaring afgegeven. Dit formulier bevestigt de professionele en correcte verankering van uw kluis of wapenkluis. Het kan onder andere van belang zijn voor de verzekeraar om de juiste verzekeringswaarde te bepalen.