Hoe moet ik mijn kluis verankeren?

Met de aanschaf van een nieuwe kluis heb je een belangrijke stap gezet naar het optimaal beveiligen van al je waardevolle spullen. Maar er rest nog een belangrijke stap: De kluis verankeren, zodat eventuele inbrekers de kluis niet kunnen verplaatsen en/of meenemen. Ook dit zal inbrekers afschrikken omdat de kluis dus ter plekke geopend moet worden. Dit is nagenoeg onmogelijk en zal in ieder geval veel te veel tijd kosten. De inbrekers gooien de handdoek in de ring en zullen onverrichterzake weer vertrekken. 

Tresorverankerung

WANNEER MEOT IK MIJN KLUIS VERANKEREN?

Als je een gecertificeerde kluis hebt gekocht, dan moet deze ook verankerd worden volgens dezelfde norm. Laat je dit achterwege, of wordt dit niet volgens de norm uitgevoerd, dan kan dit grote problemen opleveren met je verzekeringsmaatschappij. 

Volgens de Europese normen EN1143-1 en EN14450 moeten alle gecertificeerde kluizen tot een gewicht van 1000 kg. deugdelijk verankerd worden in een betonnen vloer of betonnen wand. Hierbij moet gebruik gemaakt worden van de meegeleverde bevestigingsmaterialen en uitgevoerd worden volgens de geldende norm. (EN1143-1 of EN14450). 

 

DRINGEND ADVIES 

Zorg dat alles over installatie, plaatsing en verankering duidelijk is voordat je je inbraakwerende kluis gaat bestellen. Hiermee voorkom je (dure) teleurstellingen.

Een gecertificeerde kluis installeren volgens EN1143-1 

VERSCHILLENDE MODELLEN KLUIZEN VRAGEN OM VERSCHILLENDE MANIEREN VAN VERANKERING. IN GROTE LIJNEN ONDERSCHEIDEN WE DRIE VORMEN:


 • Een (wapen)kluis verankeren in de vloer 
 • Een (wapen)kluis verankeren in de muur 
 • Een muurkluis inbouwen in de muur 

Een (wapen)kluis verankeren in de vloer 

Mits de vloer stevig genoeg is om het gewicht van de kluis te dragen, is dit de beste optie. Er zijn een paar belangrijke punten waar je rekening mee moet houden: 

 • Controleer de staat en de draagkracht van de vloer. De verankering dient plaats te vinden in een betonnen vloer voor een stevige en stabiele installatie. Let op: Verankering in de dekvloer is niet voldoende! 
 • Controleer of er geen leidingen (elektrisch, water, gas, vloerverwarming) aanwezig zijn op de plaats waar de kluis verankerd moet worden 
 • Zorg ervoor dat de vloer, en dus de kluis, waterpas staat. Eventuele plinten moeten verwijderd worden zodat de kluis maximaal contact maakt met zowel de vloer als de achterwand.  
 • Maak altijd gebruik van de meegeleverde bevestigingsmaterialen. Deze maken onderdeel uit van de certificering. 
 • Maak alleen gebruik van de voorgeboorde gaten in de kluiswand. Ga nooit zelf (extra) gaten boren! 

VOOR GEDETAILLEERDE INFORMATIE:

Icon Verankerung im Boden
Bodenaufbau

Een (wapen)kluis verankeren in de muur 

Installatie van je kluis met verankering in de muur is een tweede optie. De betreffende muur moet natuurlijk stevig genoeg zijn, bij voorkeur van gewapend beton. 

LET OP:  
Brandwerende kluizen met certificaat mogen nóóit in de muur verankerd worden, anders verliest de kluis zijn brandwerende werking en is de brandbescherming niet meer van toepassing. 

 • Controleer of er geen leidingen (elektrisch, water, gas) aanwezig zijn in de muur waar de kluis verankerd moet worden 
 • Eventuele plinten moeten verwijderd worden zodat de kluis maximaal contact maakt met zowel de vloer als de achterwand.  
 • Maak altijd gebruik van de meegeleverde bevestigingsmaterialen. Deze maken onderdeel uit van de certificering. 
 • Maak alleen gebruik van de voorgeboorde gaten in de kluiswand. Ga nooit zelf (extra) gaten boren! 

VOOR GEDETAILLEERDE INFORMATIE:

Icon Verankerung in der Rückwand

Een muurkluis inbouwen in de muur 

Een muurkluis op de juiste manier inmetselen is een flinke klus. Uiteindelijk moet de muurkluis aan 5 zijden omhuld worden met minimaal 10 cm. beton. 

In de meest ideale situatie wordt je muurkluis geïnstalleerd tijdens de bouw van het pand. Als de muurkluis in een bestaand pand moet worden geïnstalleerd, hou dan rekening met veel hak- en breekwerk. 

 

VOOR GEDETAILLEERDE INFORMATIE:

Tresor einmauern

Een niet-gecertificeerde kluis verankeren 

WAT IS BELANGRIJK?


Als je kiest voor een kluis die niet volgens de norm EN1143-1gecertificeerd is, neem dan contact op met je verzekeringsmaatschappij over de verankering van je kluis. Zij zullen je ook informeren over het maximaal te verzekeren bedrag. 

 • Wil je de kluis verankeren in een meubel, dan kies je voor een kast, een ladekast of een bureau. Als je de kluis niet vastmaakt, kan deze er natuurlijk gemakkelijk uitgehaald worden bij een inbraak. Als hij verankerd is aan het meubel, kost het de inbreker meer moeite om de kluis te verwijderen. Zorg ervoor dat het gekozen meubel stabiel is een stevige basisconstructie heeft. 
 • Afhankelijk van het model zijn de bevestigingsgaten voorgeboord in de achterwand of aan de onderkant. Ook bij niet-gecertificeerde kluizen wordt het verankeringsmateriaal voor vaste bouwdelen meegeleverd, zodat je je nieuwe kluis vakkundig en veilig kunt monteren. 

LEVERING VAN JE NIEUWE KLUIS, INCLUSIEF MONTAGESERVICE

Als je hulp nodig hebt bij het verankeren van je kluis, dan helpen onze professionals je graag verder. Op aanvraag, en na bevestiging van de offerte, levert Rottner de kluis op de afgesproken plek en draagt zorg voor een conforme verankering in de muur en/of in de vloer.  

Na de fabrikantconforme verankering wordt een conformiteitsverklaring afgegeven. Dit formulier bevestigt de professionele en correcte verankering van je gecertificeerde kluis of wapenkluis.  

Dit is van belang voor je verzekeringsmaatschappij om de juiste verzekeringswaarde te bepalen. 

Heb je nog vragen? 

Voor het verankeren van je nieuwe kluis moet je niet over één nacht ijs gaan. 
De specialisten van Rottner Kluizen staan voor je klaar om je te adviseren zodat jij de juiste keuze kunt maken. En niet alleen vóór- en tijdens je aankoop, maar ook daarna kun je nog steeds rekenen op de specialisten van Rottner Kluizen

Aarzel niet om contact op te nemen via mail of telefoon!