Veiligheid in huis: Je huis kindveilig maken!

November 09, 2021
Gids voor kindveilige huizen

Kinderen: Voor iedere ouder is het een bijzonder trots moment als hun kind gaat kruipen of lopen. Vanuit alle posities worden er foto’s en video’s gemaakt, en direct verzonden naar familie en vrienden. In alle opwinding wordt er nog wel eens vergeten wat de risico’s zijn van het feit dat jouw kind zich vrijuit kan verplaatsen. Je kind is nieuwsgierig naar al die nieuwe dingen en zal alles aan willen raken, en dat gaat niet altijd met de meest nauwkeurige bewegingen. Spannend allemaal, maar dit kan ook erg gevaarlijke situaties opleveren. 

Wij van Rottner zijn niet alleen specialisten in kluizen, en alles wat met brand- en diefstalbeveiliging te maken heeft. Wij zijn ook ouders, grootouders of hebben kleine kinderen in de familie en vriendenkring. En dat is de exacte reden dat wij ook graag onze ervaringen willen delen voor algemene veiligheid in huis, oftewel hoe je je huis kindveilig kunt maken

Bijna de helft van alle ongevallen waarbij kinderen onder de 5 jaar betrokken zijn, gebeurt in hun eigen huis. Veel van de ongelukjes kunnen met preventieve maatregelen voorkomen worden.  

De eerste stap is om je huis te bekijken vanuit het perspectief van de kleine. 
In alledaagse situaties liggen voor de kleine veel gevaren op de loer die volwassenen niet eens opmerken. Denk maar eens aan trappen, kasten of scherpe hoeken en randen van meubels. Kruip op handen en knieën door je huis, net zoals je kind dat doet: het resultaat zal je verbazen! Je zult zien dat je een heel ander beeld krijgt. 

Hier zijn een aantal tips en voorzorgsmaatregelen om je huis kindveilig te maken: 

MEUBILAIR

MEUBILAIR

Planken, kasten, tafels en stoelen: Sommige meubelen moedigen kinderen aan om ze als een klimrek te gebruiken. Van bovenaf heb je toch een beter zicht? Volwassenen zijn niet altijd aanwezig om de kleintjes te beletten te klimmen, met als gevolg dat er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. 

Het is niet alleen zo dat je kind eraf kan vallen, het gevaar is ook dat de hele kast om kan vallen, met alle gevolgen van dien! Indien mogelijk zou je alle meubels moeten verankeren . Kasten kun je bijvoorbeeld met twee beugeltjes in de muur vastzetten zodat de kast niet meer kan kantelen. Losse objecten (beeldjes, vloerlampen, je flatscreen tv etc.) kunnen ook omvallen en je kind verwonden. Wanneer mogelijk kun je deze hogerop zetten, of ook verankeren. En als het niet anders kan, dan zou je de meest gevaarlijke objecten voor een poosje in de garage op moeten bergen. 

Gebruik ook geen tafelkleden of lopers. Je kind trekt eraan en alles op tafel (hete koffie, vaas met bloemen, servies, enz.) valt op de grond en op het kind. 

KAMERPLANTEN

KAMERPLANTEN

Veel kamerplanten zijn giftig, cactussen hebben gevaarlijke stekels. Zorg dat je alleen planten in huis hebt die geen schade veroorzaken als je kind ze aanraakt of ervan gaat zitten smullen. Kinderen zijn nieuwsgierig en stoppen alles in hun mond: Kleurrijke bloemen en mooie bladeren zijn erg verleidelijk. 

DEURSTOPPER

DEURSTOPPER

Als je kind zich omhoog wil trekken, wordt. Alles gebruikt wat in de buurt is. Ook de deur en de deurpost. Je kind zal niet de eerste zijn die zijn of haar kleine vingertjes beschadigt doordat de deur dichtvalt, bijvoorbeeld door een windvlaag. Hier kunnen deurstoppers helpen. Deze zijn goedkoop en gemakkelijk te installeren. 

BESCHERMENDE RANDEN/HOESJES

BESCHERMING TEGEN SCHERPE HOEKEN EN RANDEN

Bescherming tegen scherpe hoeken en randen van tafels of planken is minstens zo belangrijk. Je kind kan heel gemakkelijk zijn hoofd stoten. Maar ook als je kind valt, kan het hoofdje tegen een scherpe hoek fatale gevolgen hebben. En als je tapijten op de vloer hebt, leg er dan antislip matten onder, zodat je tapijt nooit kan glijden. 

TRAPBARRIRE

TRAPHEKJE

Traphekjes plaatsen. Is vaak het eerste waar je aan denkt als je je huis kindveilig wilt maken.  En dat is terecht, want er gebeuren veel ongelukken met kinderen die van de trap vallen. Natuurlijk plaats je een traphekje onder aan de trap, zodat je kiund niet naar boven kan klimmen. Maar vaak wordt vergeten dat ook de kant van de verdieping een traphekje nodig heeft. Als je kind op de bovenverdieping is, terwijl jij iets anders doet, dan moet ook daar de trap beveiligd zijn.  

MES, VORK, SCHAAR, LICHT - ZIJN NIET VOOR KLEINE KINDEREN

MES, VORK, SCHAAR, LICHT - ZIJN NIET VOOR KLEINE KINDEREN

Kinderen zijn nieuwsgierig en willen alles ontdekken en dus alles aanraken wat binnen hun bereik ligt. Gevaarlijke voorwerpen (messen, scharen, briefopeners, enz.) of gemakkelijk breekbare voorwerpen (glazen vazen, drinkglazen, decoratieve voorwerpen) moeten altijd buiten het bereik van kinderen worden gehouden. 

Aanstekers en lucifers horen absoluut niet thuis in kinderhanden. Dit soort zaken kun je het beste bewaren in een afsluitbare lade of kast, en dan ook nog eens het liefst op hoogte. Installeer brandmelders in elke kamer, zeker in de keuken, kinderkamer en slaapkamer. 
En als je toch van gezellige kaarsjes houdt, zet ze dan op hoogte, of gebruik voor nu even LED-kaarsen. 

ONDERSCHATTE NAALDEN

ONDERSCHATTE NAALDEN

Naalden (spelden, naalden, brei- of haaknaalden) horen in de naaidoos. Als ze vrij rondslingeren (b.v. in de wolmand) is het perfect speelgoed voor je kind: Niet alleen de ongevaarlijke bollen wol die uitgerold worden, maar juist de breinaalden en andere scherpe voorwerpen. 

KABELS EN STOPCONTACTEN

KABELS EN STOPCONTACTEN

Zorg ervoor dat alle kabels en snoeren buiten het bereik van kinderen zijn en dat alle stopcontacten altijd zijn voorzien van afdekkingen. Het is voor je kind erg verleidelijk om een puntig voorwerp in het stopcontact te stoppen, met alle gevolgen van dien. 

OPSLAG PISTOOL

VUURWAPENS

Niet in ieder gezin is een vuurwapen aanwezig, maar als dat wel het geval is dan moet deze goed opgeborgen worden in een wapenkluis. Niet alleen voor je kinderen, maar ook omdat dit wettelijk verplicht is. Je wapen moet altijd ongeladen opgeborgen worden in een wapenkluis, gescheiden van de munitie. Deze laatste berg je bij voorkeur op in een aparte munitiekluis

GEVAREN VAN DE KELDER NAAR HET DAK

GEVAREN VAN DE KELDER NAAR HET DAK

In bepaalde ruimtes - fitnessruimte, kelder, zolder, wasruimte, werkplaats, garage enz. - loeren nog meer gevaren. Alle gereedschappen (bijlen, zagen, hamers, spijkers...) en tuingereedschap (grasmaaiers, harken, schoppen...) zijn taboe voor kinderhanden. Kinderen mogen deze kamers niet zonder toezicht betreden. Je kunt oudere kinderen uitleggen hoe ze het gereedschap moeten gebruiken, hen wijzen op de gevaren, samen met hen kleine werkstukken maken, etc. Zo leren ze vanaf het begin hoe ze het gereedschap moeten gebruiken en of mama en papa letten op veiligheidsmaatregelen , zullen hun kinderen ook doen - rolmodeleffect!

De wasmachine/vaatwasser is veiliger gemaakt met kindersloten - dit voorkomt dat het kind erin kan klimmen en de deur dichtslaat en er mogelijk niet uit kan komen.

GENEESKUNDE EN REINIGINGSPRODUCTEN

GENEESKUNDE EN REINIGINGSPRODUCTEN

Laat geen medicijnen, schoonmaakmiddelen in alle vormen, benzine, afgewerkte olie, pesticiden, slakkenkorrels, rattenvergif, enz. vrij rondslingeren. Medicijnen bewaar je het beste in een afsluitbare lade of in een medicijnkastje op hoogte. Schoonmaakspullen kun je opbergen in een afsluitbare kast in een ruimte (bijkeuken, provisiekast etc.) waarvan de deur permanent op slot zit. 

Als uw kind schoonmaakmiddel heeft gegeten/gedronken, vraag dan je huisarts wat je kunt doen. Het is namelijk niet altijd juist om je kind te laten braken of vocht te geven: Integendeel, een verkeerde behandeling kan de hele situatie nog erger maken! 

Vul geen reinigingsmiddelen, olie enz. in lege sapflessen, ook niet als je er een etiket op plakt. De peuter kan niet lezen, maar weet wel hoe zijn favoriete sapfles eruitziet, en drinkt dus de verkeerde vloeistof met alle gevolgen van dien! 

VEILIGHEID IN DE KINDERKAMER

VEILIGHEID IN DE KINDERKAMER

In de eigen kinderkamer wil je kind natuurlijk de ruimte hebben om te spelen en stoom af te blazen. Het spreekt voor zich dat juist deze ruimte bijzonder veilig moet zijn. Kinderen willen (en kunnen) niet de hele tijd onder de ogen van volwassenen zijn, ze willen ook alleen kunnen spelen of vriendjes uitnodigen. Zorg er bij het kiezen van meubels en speelgoed voor dat deze kindvriendelijk zijn. Het ligt niet altijd voor de hand dat kinderspeelgoed ook daadwerkelijk kindveilig is! Alleen speelgoed wat voldoet aan Europese normen zijn gecontroleerd en goed bevonden. 

Zet niet-kantelbare kinderkamermeubels op 

Veranker het ledikant of de commode, of zorg ervoor dat het kind niet uit bed kan vallen. Bij een stapelbed of hoogslaper moet de bijbehorende veiligheidsvoorziening worden aangebracht. Plaats alleen kindermeubels die stabiel zijn, en veranker deze alsnog. Bescherm randen, hoeken en stopcontacten met afdekkingen. Verberg indien mogelijk verlengsnoeren en andere kabels: Als ze onzichtbaar zijn, kan niemand erover struikelen. 

Vergeet ramen en deuren niet! 

Beveilig ramen en (balkon)deuren met afsluitbare handgrepen zodat kinderen ze nooit zelfstandig kunnen openen, eruit kunnen klimmen en eventueel kunnen vallen. Blijf in de kamer als je het raam opent om deze te luchten. Deurstoppers beschermen tegen pijnlijke ongelukken. Vermijd glazen deuren in kinderkamers. 

Aan de leeftijd aangepast speelgoed 

Aan de leeftijd aangepast speelgoed is logisch. Kleine kinderen stoppen alles in hun mond en kunnen ballen, speelgoedfiguren, bouwstenen, plastic onderdelen etc. inslikken en stikken. Laat alleen speelgoed in de kamer achter wat bij de leeftijd past. En voordat je een knuffel aan je kind geeft, eerst controleren of de oogjes en andere kleine onderdelen goed vastgenaaid zijn. 

VEILIGHEID IN DE KEUKEN

De stoof 

Als het gaat om het beschermen van kinderen in de keuken, is het eerste dat in je opkomt natuurlijk het fornuis. Veel kookplaten hebben tegenwoordig een kinderbeveiliging. Gebruik deze! En als je aan het koken bent, gebruik dan altijd eerst de achterste pitten. En als je de voorste pitten gebruikt, dan is het evident dat je je kind niet alleen laat bij het fornuis. Hete olie of vet kunnen vreselijke brandwonden veroorzaken. Als je de keuken verlaat (de telefoon gaat of iemand belt aan) controleer dan altijd eerst het fornuis om dit soort ongelukken te voorkomen. Of nog beter: Neem je kind mee om te kijken wie er aanbelt. 

De oven 

Beveilig niet alleen het fornuis, maar ook de oven zodat deze niet gemakkelijk geopend kan worden en bijvoorbeeld op het hoofd van een je kind valt. Ook de (metalen) rand van de ovendeur kan gevaarlijk zijn. 

Elektronische apparaten met kinderbeveiliging - inschakelen is handig 

De keuken fascineert kinderen, er is van alles te ontdekken. Helaas zijn er veel gevaarlijke voorwerpen zoals messen, scharen, koffiezetapparaat, waterkoker, blender, hakmolen, broodmachine en nog veel meer. Waar een kinderslot is geïnstalleerd - b.v. op de broodmachine - stel hem dan in. 

Laat kinderen meedoen en creatief zijn, maar wijs op de mogelijke gevaren en geef zelf altijd het goede voorbeeld. 

VEILIGHEID IN DE KEUKEN
Schoonmaakmiddelen en ongeschikt voedsel

Schoonmaakmiddelen en ongeschikt voedsel 

Berg schoonmaakproducten voor de keuken, hete kruiden, alcohol en al het voedsel dat niet veilig is voor kinderen op. Dit kan in een afsluitbaar keukenkastje, of in een keukenkastje boven het werkblad.  

Brandgevaar 

Brandmelders en brandwerende dekens moeten altijd deel uit maken van de inventaris van je keuken. De brandmelder slaat alarm bij een rooksignaal als je een pan op het brandende fornuis hebt laten staan en het vet vlam vat. En met de blusdeken kun je kleine branden doven en blussen. Vetbranden NOOIT met water blussen! 

VEILIGHEID IN DE BADKAMER

VEILIGHEID IN DE BADKAMER

Elektrische apparaten, schoonmaakproducten en cosmetica 

In de badkamer stapelen elektronische apparaten - zoals haardrogers, krultangen, scheerapparaten, elektrische tandenborstels - en veel cosmetica (shampoo, deodorant, make-upproducten) en schoonmaakproducten zich op. Zolang je kleine kinderen hebt, moet dit achter slot en grendel opgeborgen worden zodat je kinderen er niet bij kunnen. Een slokje shampoo zal niet fataal zijn, maar wat gebeurt er als een föhn die aan staat in de badkuip belandt?  

Zulke ernstige ongelukken, die zelfs fataal kunnen zijn, zijn moeilijk voor te stellen, en toch gebeuren ze elk jaar! 

Bad of douche 

Laat kleine kinderen niet zonder toezicht achter in bad, zelfs niet in het gezelschap van oudere broers en zussen. Het oudere kind speelt met de broer of zus, die met zijn hoofd in het water glijdt of door zijn broer/zus wordt ondergedompeld, wat niet met kwade bedoelingen wordt gedaan, maar als een spel wordt gezien. 

Een nare ervaring in bad, kan grote gevolgen hebben voor later: Je kind wil niet meer met de oudere broer of zus in bad, of de kleine wil helemaal niet meer in bad. 

Het kan nog erger: Een zogenaamd leuk spelletje ‘onderdompelen’ kan een vreselijke tragedie worden als de peuter verdrinkt. 

Antislip douche- en badmatten 

Een douche kan erg glad zijn. Niet alleen vanwege het materiaal (douchebak of tegels) maar ook omdat de ondergrond nat is. Dit kan erg glad worden, zeker in combinatie met shampoo of douchegel. Goede veiligheidsmaatregelen zijn antislip douche- en badmatten om de kinderen te beschermen tegen uitglijden. 

Watertemperatuur - kranen 

Controleer elke keer opnieuw de instelling van de kranen. Ook als je thermostaatkranen hebt! Te koud water is alleen maar oncomfortabel, te heet water kan leiden tot ernstige brandwonden. Controleer altijd de watertemperatuur voordat je je kind in bad stopt of onder de douche zet. 

Speelgoed in bad 

Als het om speelgoed in de badkuip gaat, zorg er dan voor dat het niet te klein is in verband met verstikkingsgevaar. 

De sleutel van de badkamer 

Door de badkamersleutel te verwijderen, voorkom je dat je kind zich onbedoeld op kan sluiten. Als je een badkamervergrendeling hebt zonder sleutel, verwijder deze dan, of zorg ervoor dat je deze altijd aan de buitenkant kunt openen. Meestal kan dit met een platte schroevendraaier. Hou dit stuk gereedschap dus bij de hand in de buurt van de badkamer, zodat je nooit onnodig tijd verliest met het zoeken naar een schroevendraaier in de garage. 

Watertemperatuur - kranen
VEILIGHEID IN DE TUIN EN OP HET BALKON/TERRAS

VEILIGHEID IN DE TUIN EN OP HET BALKON/TERRAS

Giftige planten, doornen, bladeren met scherpe randen 

Een tuin rondom je huis is een rijkdom en een paradijs voor kinderen om te spelen, rond te rennen en van alles te ontdekken. Maar wat je vaak niet weet is dat veel struiken en bloemen giftige stoffen kunnen bevatten. Normaal gesproken geen probleem omdat wij, als volwassenen, geen vreemde besjes of bladeren eten. Maar een kind gedraagt zich heel anders: alles wat groeit en bloeit en rondkruipt in je tuin wordt met de nieuwsgierige handjes vastgepakt, geplukt of zelfs opgegeten. Weet jij nog hoe zand smaakt? Of zelfs een regenworm?  
Controleer je hele tuin. Natuurlijk is niet elk plantengif direct dodelijk en een allergische reactie of maagklachten verdwijnen na korte tijd of zijn goed te behandelen. Maar met planten en struiken valt niet te spotten en de gevolgen kunnen heel ernstig zijn, en zelfs dodelijk. 

Vermijd voorlopig planten met scherpe bladeren zoals de Agave en cactussen. Deze kun je beter later planten als je kinderen weten hoe ze op de juiste manier met planten moeten omgaan. 

Meststoffen, pesticiden 

Om de tuin te laten groeien en bloeien, hebben planten kunstmest en de juiste grond nodig. Je zult waarschijnlijk onkruidverdelger, kunstmest en insectenspray gebruiken. Ook gebruik je tuingereedschap zoals pikhouwelen, schoppen, harken etc.  

Net als bij huishoudelijke schoonmaakmiddelen, horen al deze zaken niet in de handen van kinderen. Bewaar deze voorwerpen buiten het bereik van kinderen, bij voorkeur in een afgesloten kast, garage of tuinhuisje. Hieronder valt ook benzine (voor de grasmaaier), smeeroliën, motoroliën, enz. 

Meststoffen, pesticiden
Zwembad of zwemvijver

Zwembad of zwemvijver 

Een mooi zwembad of zwemvijver is een verrijking voor een tuin en zie je steeds vaker verschijnen. Kinderen vinden water enorm fascinerend, ze worden er op magische wijze naartoe getrokken. Laat kleine kinderen (en oudere kinderen die nog niet kunnen zwemmen) nooit zonder toezicht in de tuin als het zwembad/vijver geen veilige afdekking en/of hek heeft. Zelfs een klein peuterbadje kan dodelijk zijn: Kinderen kunnen verdrinken in slechts enkele centimeters water! De dood door verdrinking is geluidloos, je kind kan niet eens huilen of schreeuwen als het hoofdje onder water komt! Voor kinderen van 1-5 jaar is verdrinking de meest voorkomende doodsoorzaak, voor kinderen tussen 5-10 jaar is het de tweede meest voorkomende doodsoorzaak, na het wegverkeer! 

Huisdieren kunnen ook verdrinken als ze geen grip hebben op gladde oppervlakken en niet uit een zwembad kunnen komen 

Vergeet de regenton niet - als een kind op een stoel klimt en in de ton valt, zal het waarschijnlijk niet zelf uit de ton kunnen komen en verdrinken. Met een deksel of een rooster kun je de regenton kindveilig afsluiten. 

Jij bent zelf altijd verantwoordelijk voor wat er in je (zwem)vijver of zwembad gebeurt: En dat geld niet alleen voor je eigen kind, maar ook het kind van de buren dat spontaan even een kijkje in jouw tuin neemt. Je tuin moet dus al omheind. Maar het beste is om de vijver/zwembad zelf te beschermen door een hek of een afdekking. Zelfs al is dit esthetisch niet geweldig: De veiligheid staat voorop! 

Balkonleuningen, hekken 

Is de balkonreling hoog genoeg of is een (tijdelijke) verhoging noodzakelijk? Staan de spijlen dicht bij elkaar of kan er een kinderhoofdje doorheen?  

Let er bij het plaatsen van een tuinhek op dat er geen scherpe punten van de palen in de lucht steken.

Balkonleuningen, hekken
Speeltoestellen met keurmerk

Speeltoestellen met keurmerk 

Gebruik alleen speeltoestellen met een gecertificeerd veiligheidskeurmerk. Ze zijn grondig getest en veilig bevonden. Speeltoestellen, glijbanen, schommels etc. moeten regelmatig gecontroleerd worden op eventuele gebreken. Zitten alle schroeven nog vast? Versplintert het hout of is het verrot? Kies tuinmeubelen van onderhoudsvriendelijke kunststof of splintervrij hout, vermijd glazen onderdelen en beveilig randen en hoeken met passende bescherming. Blijf je kinderen vertellen dat ze niet op stoelen of tafels mogen klimmen. 

Kijk bij een bezoek aan een openbare speeltuin goed naar de apparatuur. Als je beschadigde of kapotte speeltoestellen constateert, meld dit dan bij de gemeente zodat de schade kan worden gerepareerd of de defecte schommel/glijbaan kan worden vervangen. Hiermee bescherm je niet alleen je eigen kind, maar ook alle andere speeltuinbezoekertjes. 

Bescherming tegen de zon en UV 

Bescherm uw kinderen tegen de zon! Beplant je tuin met schaduwrijke bomen. En als dat niet mogelijk is, plaats dan een grote parasol of een luifel. Natuurlijk met een kindvriendelijke bevestiging. Er bestaat een risico op een zonnesteek en als het alleen om verbranding gaat, is dat allerminst prettig voor de kleine en beschadigt het de huid. Zonnehoeden/petten helpen de gevoelige hoofdhuid te beschermen. Ook het dragen van UV-werende kleding helpt tegen de zon. 

Raam- en deurbeveiliging 

Gebruik afsluitbare raam- en deurbeveiligingen. Dit is niet alleen erg nuttig om je huis inbraakveilig te maken, maar voorkomen ook dat je kind uit een open raam kan vallen. Ze bukken te ver of klimmen op de vensterbank, verliezen hun evenwicht en vallen uit het raam. 

Zon bescherming
Speeltoestellen met keurmerk

Speeltoestellen met keurmerk

Gebruik alleen speeltoestellen met een gecertificeerd veiligheidszegel. Ze zijn grondig getest en goed/veilig bevonden. Speeltoestellen, glijbanen, schommels moeten regelmatig gecontroleerd worden op eventuele gebreken. Zitten alle schroeven nog vast? Versplintert het hout of is het al verrot? Kies tuinmeubelen van onderhoudsvriendelijke kunststof of splintervrij hout, vermijd glazen onderdelen en beveilig randen en hoeken met passende beschermflappen. Blijf uw kinderen vertellen dat ze niet op stoelen of tafels mogen klimmen. Kijk bij een bezoek aan een openbare speeltuin goed naar de apparatuur. Als u beschadigde of kapotte speeltoestellen constateert, meld dit dan bij de gemeente zodat de schade kan worden gerepareerd of de defecte schommel/glijbaan kan worden vervangen. Hiermee beschermt u niet alleen uw eigen kind, maar ook alle kleine speeltuinbezoekers.

EN ALS LAATSTE TIP: HOUD EVENTUELE WAPENS BUITEN BEREIK VAN KINDEREN! 

Natuurlijk zouden we Rottner niet zijn, als we je nog een laatste keer willen waarschuwen voor wapens in huis. Kinderen en wapens gaan niet samen. Een kind die een wapen in huis vindt is direct gemotiveerd om diefje en politie te spelen. Het wapen mag thuis nooit geladen zijn, dus in die zin is er geen gevaar. Maar als het geladen is, dan zijn de gevolgen niet te overzien. 

Om bovenstaande situatie te vermijden is het volgens de wet verplicht om je wapens en je munitie achter slot en grendel op te bergen in een wapenkluis. Ja, een heuse wapenkluis en niet in een kast met een sleutel. Omdat je een vergunning hebt, kan de politie onaangekondigde controles uitvoeren. 

Maar goed, je wapen in een wapenkluis opbergen doe je niet omdat de wet dit voorschrijft. Dit doe je om je kinderen, en je hele omgeving, te beschermen tegen de dodelijke krachten van een vuurwapen. 

Heb je vragen? 

Voor het kindvriendelijk opbergen van je wapens en munitie moet je niet over één nacht ijs gaan. 

De specialisten van Rottner Kluizen staan voor je klaar om je te adviseren zodat jij de juiste keuze kunt maken. En niet alleen vóór- en tijdens je aankoop, maar ook daarna kun je nog steeds rekenen op de specialisten van Rottner Kluizen

Aarzel niet om contact op te nemen via mail of telefoon!