Neem de brandveiligheid van je woning onder de loep!

Mai 09, 2022
Brandbeveiliging in uw huis

Vuur: Voor veel mensen is het fascinerend, maar op hetzelfde moment erg gevaarlijk! 
Steeds weer lezen we de koppen in de krant en op internet waarin vuur de hoofdrol speelt, vaak met verwoestende gevolgen. 

Als je woning het slachtoffer is van brand, ongeacht de oorzaak, sta je letterlijk machteloos toe te kijken. Maar veel oorzaken van brand zijn terug te voeren op menselijke fouten, defecte elektrische toestellen, verkeerde opslag van brandbare materialen, kinderen die met vuur spelen enz. 

We willen je hieronder enkele tips geven om de brandveiligheid te verbeteren, zodat de kans dat jouw woning slachtoffer wordt van een brand minimaal zal zijn.  

BRANDEN VEROORZAAKT DOOR ZORGELOOSHEID 

Branden worden vaak veroorzaakt door achteloosheid. Niet direct je eigen schuld, want je denkt er niet meer bij na: Je hebt altijd al de pannen met olie op het vuur staan, terwijl je even andere dingen aan het doen bent. Dat gaat eigenlijk altijd goed, maar ooit zal dat vreselijk misgaan, met alle gevolgen van dien!  

Sigaretten en sigaren 

Een onzorgvuldig weggegooide of slecht gedoofde sigaret kan enorme schade aanrichten. Veel te vaak is het de oorzaak van een afgebrand huis of een enorme bosbrand. Elke sigaret moet goed gedoofd zijn, en in een stevige asbak gedeponeerd worden. Roken in de slaapkamer, en ’s avonds laat op de bank, zou een no-go moeten zijn: Het risico om in slaap te vallen is te groot. En dan heb ik het nog niet eens over de ongezonde lucht in je huis en in de slaapkamer, maar dat is een andere discussie… 

SIGARETTEN
OLIN EN VETTEN OVERVERHIT OP HET FORNUIS

Oververhitting van olie en vet op het fornuis 

De meeste branden ontstaan ​​in de keuken. Bij braden, bakken en koken ontstaan ​​vaak hoge temperaturen. Zolang je zelf in de keuken blijft, is het risico beheersbaar. Maar het risico op brand neemt fors toe als je de keuken verlaat om ‘even’ wat anders te doen. Een telefoontje, even buiten een sigaretje roken, iemand die aanbelt: Je vergeet al snel de tijd en al helemaal dat je een braadpan op het vuur hebt staan. De herinnering komt pas terug als je iets begint te ruiken, of als je zwarte walmen uit de keuken ziet komen:  

Oh ja, er stond een pan op het vuur! 

Let ook goed op je kinderen: Brandwonden zijn buitengewoon pijnlijk, genezen langzaam en laten lelijke littekens achter. En in het slechtste geval zijn ze dodelijk.  

Belangrijke tip: Een vetbrand (vlam in de pan) blus je niet met water. Water zal het alleen maar erger maken. Een vetbrand blus je met een speciaal blusdeken, of iets anders wat de luchttoevoer af kan sluiten. Als je stalen zenuwen hebt, kun je ‘gewoon’ de deksel op de pan plaatsen, waarna het vuur snel dooft. 

Kaarsjes zijn gezellig, maar ook gevaarlijk! 

Kaarsen creëren een bijzondere sfeer, zijn onmisbaar ​​op de verjaardagstaart, de adventskrans of in de kerstboom. Het zijn symbolen van leven (doop, huwelijk) en de dood (herdenkingskaarsen voor overleden dierbaren). Zoals bij alle brandbare voorwerpen geldt hier hetzelfde: Een kaars moet worden gedoofd zodra je de kamer verlaat! 

Waarom neemt het aantal branden toe in de aanloop naar Kerstmis? Omdat de brandende kaarsen op de adventskrans worden vergeten en kleine theelichtjes vaak worden onderschat. Ook al heb je geen kleine kinderen, dan nog kan de kat of de hond onbedoeld een kaars omstoten, met alle gevolgen van dien! 

Lucifers en aanstekers moeten buiten het bereik van kinderen worden gehouden, zodat ze niet in de verleiding komen om zelf een kaars aan te steken. 

Een alternatief voor waskaarsen zijn LED-kaarsen. De LED-vlammen zijn nauwelijks van echte vlammen te onderscheiden. Dit is vooral handig voor oudere mensen van wie het geheugen niet meer is zoals het was. Je kunt veilig kaarsen met LED-vlammen ontsteken, urenlang genieten, en er zal niets gevaarlijks gebeuren. Ze hoeven niet meer na te denken over het doven van de vlammen. 

KAARSEN

DEFECTE ELEKTRISCHE APPARATEN

Heb jij elektronische apparaten die niet goed meer werken? Laat deze repareren of gooi ze weg. Kapotte kabels of oververhitting leiden mogelijk tot brand.  

Haardrogers, broodroosters, blenders, strijkijzers. Allemaal apparaten die niet gemaakt zijn om tientallen jaren perfect te functioneren. Overleg met een specialist over de vraag of een reparatie zinvol is of dat het kopen van een nieuw apparaat beter is.  

Kies bij aankoop alleen voor geteste elektrische apparaten met een Europees en Nederlands keurmerk. Elektrische apparaten met deze keurmerken zijn grondig getest en veilig in gebruik. 

DEFECTE ELEKTRISCHE APPARATEN - NEEM ZE WEG!

Apparaten met keurmerken - let op kwaliteit 

Vroeger had je het KEMAKEUR keurmerk op alle apparaten, maar dat is met de komst van het Europese CE-keurmerk verleden tijd. Het CE-keurmerk geeft aan dat het product aan de minimale veiligheidseisen voor Europa voldoet, en dat het dus vrij verkocht kan worden binnen Europa. Zonder CE-keurmerk mag een elektrisch apparaat, of elk ander product, niet verkocht worden binnen de EU. 

Overbezetting van stekkerdozen 
De stekkerdoos is aangesloten aan een andere stekkerdoos en met een verlengsnoer wordt dit geheel aangesloten op het stopcontact. Herken je die situatie? Gevaarlijk! 
De vermogensgrens van een stopcontact is al bereikt bij ca. 3500 watt aangesloten vermogen, ongeacht of alles samen wordt gebruikt of niet. Een koffiezetapparaat heeft ongeveer 1.500 watt nodig, een broodrooster 1.000 watt, een waterkoker 2.000 watt en een wasmachine 2.500 watt. Grootverbruikers, zoals wasmachines of wasdrogers, moeten aangeslioten worden op individuele stopcontacten, met eigen stoppen. Overbelasting van stopcontacten verhit het stopcontact en de draden, en kan dus leiden tot brand. 

(Lithium)batterijen 

Veel apparaten hebben tegenwoordig een (lithium)batterij, zodat ze zonder netvoeding kunnen werken. Denk maar eens aan je fototoestel, je mobiele telefoon, accu van je laptop, je action camera, je drone en je videocamera. Op het moment dat je merkt dat de batterij of de lader tijdens het opladen te warm wordt, is er iets mis. Als een batterij en/of oplader te heet wordt, kan deze oververhit raken en in brand vliegen.  

ONTVLAMBARE STOFFEN

Brandbare materialen (verf, olie, vernis, reinigingsmiddelen, enz.) moeten zodanig worden opgeslagen dat ze niet in contact kunnen komen met vuur. En als je een klusser bent: zorg ervoor dat je niet gaat slijpen of lassen in de buurt van brandbare materialen. Ook niet in de buurt van isolatiematerialen!  
Ook je kleding moet aangepast zijn: Het zou niet de eerste keer zijn dat je T-shirt in brand vliegt door de vonken van een slijptol. 

ROOK- OF BRANDDETECTOREN

Rook- en branddetectoren 

Mocht er, om wat voor reden dan ook, toch brand uitbreken, dan is het van belang dat deze zo snel mogelijk wordt ontdekt. 

Het plaatsen van rookmelders, in iedere ruimte, is een erg effectieve en relatief goedkope optie. Het is verplicht om in ieder geval op iedere verdieping een rookmelder te plaatsen. In het geval van een huurhuis, moet de verhuurder (eigenaar) de rookmelder betalen en (laten) plaatsen. Als er veel rook ontstaat, klinkt er een sterk akoestisch signaal. Het constante gepiep is overal in huis te horen en de beginnende brandhaard kan dan waarschijnlijk nog zonder de brandweer worden geblust. 

In wooncomplexen of openbare gebouwen worden draadloze rookmelders geïnstalleerd, die met elkaar verbonden zijn. Als een apparaat een brand meldt, wordt het alarm doorgegeven aan alle draadloze rookmelders. Gebouwen die bijzonder veel risico lopen, zoals scholen, ziekenhuizen, bejaardentehuizen, luchthavens, treinstations, enz., zijn uitgerust met een brandmeldsysteem dat het alarm automatisch doorstuurt naar de brandweer en/of een ingebouwd brandblussysteem activeert. 

Rookmelders moeten van tijd tot tijd worden afgestoft/gereinigd en van een nieuwe batterij worden voorzien. Als een batterij bijna leeg is, laat de rookmelder een signaal horen wat aangeeft dat het tijd is om de batterij de vervangen.  

Brandblusser 

Hoe moet je een woningbrand blussen? Als het niet anders kan, met gewoon water. Maar een snellere manier is een blusdeken in combinatie met een brandblusser. 

De juiste plaats voor een blusdeken is in de keuken en naast de houtkachel. Het gebruik is eenvoudig: De blusdeken wordt uit de houder getrokken en over de vlammen gegooid. Het dooft de vlammen omdat de toevoer van zuurstof wordt afgesloten. 

Er zijn verschillende soorten brandblussers op de markt, ieder geschikt voor een bepaald type brand. 

Om te weten welke brandblusser geschikt is voor jouw specifieke situatie, moet je een keuze maken uit een bepaalde brandklasse. De brandklasse staat aangegeven op de betreffende brandblusser en geeft aan voor welke soort brand deze geschikt is om te blussen. 

BRANDBLUSSER

In een brand met brandklasse A branden vaste stoffen, zoals: hout, papier, textiel en meubels. Een brand uit deze categorie kun je het beste blussen met een poederblusser of schuimblusser. 

Dit is een brand met vloeibare stoffen, zoals: olie, benzine, vet en aceton. Voor deze branden kun je het beste een poederblusser, schuimblusser of CO2 brandblusser gebruiken. 

Bij brandklasse C is er sprake van een brand met verschillende soorten gassen. Denk hierbij aan propaan, aardgas of LPG. Is er in jouw omgeving kans op een brand uit brandklasse C? Gebruik dan een poederblusser. 

Brandklasse D gaat om een brand met brandbare metalen. Dit zijn metalen zoals magnesium en aluminium. Een poederblusser is het meest geschikt voor het blussen van metaalbranden. 

Brandklasse E is in Nederland geen officiële klasse meer. Oorspronkelijk ging het om branden in onder spanning staande apparatuur, oftewel elektriciteitsbranden. De klasse is komen te vervallen omdat elektriciteit de oorzaak is van de brand, maar niet zelf brandt. 

Branden er bakoliën of (frituur)vetten? Dan is er sprake van een brand met brandklasse F. Deze branden zijn het beste te blussen met een speciale vetblusser of een ABF schuimblusser. 

Dus welke brandblusser voor thuisgebruik? 

Voor het blussen van een brand in huis raden we een ABC schuimblusser aan. Deze blusser kan de meest voorkomende beginnende brandjes blussen. Daarnaast biedt natuurlijk een blusdeken uitkomst, zeker in het geval van een vetbrand. 

Brandbescherming tijdens de bouw van je nieuwe woning 

Als u op het punt staat een huis te bouwen, een uitbouw te realiseren, of misschien een nieuwe garage in de tuin, dan moet je ervoor zorgen dat alle brandbare materialen op de bouwplaats correct worden opgeslagen en dat er geen brandgevaarlijke werkzaamheden (slijpen, lassen) in de buurt plaatsvinden. 

Vraag je aannemer om de brandbeveiligingsdocumentatie: Hierin moet alles schriftelijk worden vastgelegd: Wie mag wanneer naar de bouwplaats, hoe worden de werkzaamheden gepland, onder welke omstandigheden mag vuurgevaarlijk worden uitgevoerd, hoe te handelen bij een evacuatie, waar de vluchtroutes zich bevinden, enz. 

Houd tijdens de bouw al rekening met de installaties voor brand- en inbraakbeveiliging. Vergeet daarbij niet om direct een plekje voor je (wapen)kluis te reserveren. Dat is belangrijk voor de draagkracht van de vloer. Nog beter is om direct een muurkluis te installeren: Dit is handiger tijdens de bouw. Installatie in een later stadium betekent veel hak- en breekwerk.  

De technische specificaties voor het plaatsen en verankeren van een (muur)kluis, vind je hier! 

INSTALLEER EEN BRANDBESTENDIGE KLUIS 

BRANDBESTENDIGE KLUIZEN

Er zullen altijd zaken zijn die je bijzonder na aan het hart liggen. Dit wil je tijdens een brand niet kwijtraken. Belangrijke documenten zoals geboorte- of huwelijksakten, burgerschapsbewijzen, aktes, contracten heb je steeds weer nodig en het terugkrijgen hiervan is vervelend, kostbaar en tijdrovend. Maar ook juwelen, contant geld, dure elektronische apparaten of persoonlijke aandenkens (brieven, fotoalbums, medailles, enz.) moeten beveiligd zijn tegen brand. 

De meeste kluizen hebben slechts een beperkte brandbeveiliging (een zogenaamde ‘vuurvouw’ of ‘firefold’) of hebben helemaal geen brandbeveiliging. Alleen gecertificeerde brandkluizen zijn gegarandeerd brandveilig. Papieren documenten en/of gegevensback-upmedia zijn 30, 60 of 120 minuten brandveilig. Met de markering "P" verwijst de brandbeveiliging naar papier, met "DIS" wordt verwezen naar gegevensdragers. 

Hier vind je meer gedetailleerde informatie over de certificering van brandwerende kluizen. 

OVERZICHT 

  • Blijf altijd alert op mogelijke gevaren voor brand. 
  • Repareer of vervang defecte elektronische apparaten. 
  • Bewaar brandbare materialen veilig, en altijd gescheiden van vuurgevaarlijke werkzaamheden. 
  • Rust je huis uit met (verplichte) rookmelders, brandblussers, en blusdekens. 
  • Vergeet niet een brandwerende kluis aan te schaffen voor het opbergen van documenten en waardevolle spullen.

Heb je nog vragen? 

Voor het beveiligen van al je waardevolle spullen tegen brand moet je niet over één nacht ijs gaan. 

De specialisten van Rottner Kluizen staan voor je klaar om je te adviseren zodat jij de juiste keuze kunt maken. En niet alleen vóór- en tijdens je aankoop, maar ook daarna kun je nog steeds rekenen op de specialisten van Rottner Kluizen

Aarzel niet om contact op te nemen via mail of telefoon!